Hayali İhracat a Dur

Gümrük Ekipleri Hayali İhracata

Dur Dediler
İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri Ambarlı Gümrüğünde hayali ihracat işlemine konu olan 2 milyon 660 bin TL değerinde eşyaya el koydu.

İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Ambarlı Gümrük Müdürlüğü personelinin, İstanbul’da yerleşik bir firma tarafından Afrika–Gine’ye gönderilmek istenen ihracat beyannamesi muhteviyatı eşyaları riskli olarak değerlendirmesi üzerine konu, incelenmek üzere İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne yönlendirildi.

Bunun üzerine Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı personel ile Gümrük Müdürlüğü Muayene memurlarının katılımı ile oluşturulan ekipler tarafından yapılan incelemelerde beyanname eki faturalarda kayıtlı olan 47 kalem eşyanın yapılan incelemesinde birim kıymetlerinin yüksek gösterildiği, faturanın 1. kaleminde yer alan eşyalar ile ilgili üretici firmanın internet sitesinde yapılan araştırmada; 15 kg’lık su bazlı cephe boyasının 97-166 TL fiyat aralığında olduğu, 20 kg’lık tavan boyasının 70-80 TL fiyat aralığında olduğunun tespit edildi.

Bahse konu beyannamede beyan edilen 15’lik su bazlı cephe boyasının fiyatının 11 bin 11 Euro, 20 kg’lık tavan boyasının fiyatının 770 Euro olarak beyan edildiğinin anlaşıldı. Bu sebeple beyan edilen kıymetin kabul edilemeyecek ölçüde yüksek olduğu ortaya çıktı.

Diğer taraftan firmanın yurtiçi tedarik faturalarında yapılan incelemede beyannamede 656 bin Euro olarak beyan ettiği eşyaları yurtiçinden çok düşük bir bedelle aldığı anlaşıldı.

Aynı beyannamede yer alan banyo aksesuarı olarak beyan edilen eşyaların da yapılan tespitlerinde beyan edilen miktarlardan az oldukları belirlendi.

Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından beyannamede yüksek kıymet gösterilerek hayali ihracat yapılmaya çalışıldığı tespit edilen, 65 kova yaklaşık 40 bin 645 kilogram su bazlı cephe ve tavan boyası ile 21 bin 944 kilogram banyo aksesuarına Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin Kararına istinaden el konuldu.

Olayla ilgili olarak Firma Sahibi E.K., Firma Müdürü E.G. ve Gümrük Müşaviri Ö.T. hakkında 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa ve Türk Ceza Kanununa muhalefetten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunuldu.